Hálózatra tápláló napelemes rendszerek

A napelemes rendszer, ami befektetésnek sem rossz!

Hálózatra tápláló napelemes rendszerek

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek jelenleg a napenergia-hasznosítás leggazdaságosabb módját jelentik. Átlagos fogyasztás esetén a teljes éves villanyszámla kiváltható ilyen napelemes rendszerrel. A villamos hálózat korlátlan felvevőképessége miatt egyetlen kWh napelemmel megtermelt energia sem megy veszendőbe, a nyáron megtermelt többlet energiát télen tudjuk hasznosítani. 

Napelemes visszatáplálásHálózati visszatáplálás esetén a villamos energia szolgáltatóval való elszámolás célszerűen éves szinten történik. Kisméretű napelemes rendszerek esetén (50 kVA teljesítmény alatt), ha az éves fogyasztás meghaladja vagy megegyezik a napelemek által a hálózatba visszatáplált energiamennyiséggel, az áramszolgáltató ugyanazon az áron veszi át tőlünk a villamos energiát amennyiért mi vételezhetjük. Ez azt jelenti, hogy nekünk csak a különbözetet kell megfizetnünk.  Ha az éves elszámolás fordulójában több villamos energiát táplált be a hálózatba napelemes rendszerünk mint amennyit elfogyasztottunk, az energia többletet a szolgáltató már csak a rendszerhasználati díjjal csökkentett áron (kb. 50%) veszi át tőlünk. Ezután természetesen még adóznunk is kell. Összességében elmondható, hogy családi házak és kisebb létesítmények szintjén a napelemes rendszerek legnagyobb ésszerű mérete akkora, hogy a megtermelt energia fedezze az éves villamos energia fogyasztást. A rendszer méretének meghatározásához az éves villamos energia fogyasztást célszerű alapul venni. Egy ideális tájolású megfelelő üzemi körülmények között működő 1 kW beépített teljesítményű napelemes rendszer megközelítőleg évi 1100 kWh energiát termel. Az éves villamos fogyasztás kWh-ban mért értékét 1100-al elosztva tehát jó becslést kapunk arra, hogy mekkora teljesítményű napelemes rendszer fogja fedezni fogyasztásunkat. Mindez természetesen ideális körülmények esetén igaz, pontosabb számításért keressen minket bizalommal!

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszerA hálózatra tápláló napelemes rendszer felépítése viszonylag egyszerű. Legfőbb alkotóelemei a napelemek, amelyek legtöbbször az épület ferdetetőjére kerülnek felszerelésre. A felszereléshez alkalmazott alumínium tartószerkezet időtálló, rögzítése a tető vízzáró képességét nem befolyásolja. Fontos, hogy a napelemek elhelyezésére szolgáló tetőfelület lehetőleg egységes dőlésszögű és tájolású valamint árnyékolástól mentes legyen. Ha nem áll rendelkezésre elegendő tetőfelület, lehetséges függőleges falon vagy talajszinten való elhelyezés is.

A napelemek által előállított egyenáramot az inverter alakítja át a háztartási villamos fogyasztók számára is hasznosítható 230V, 50 Hz-es váltakozó árammá. Az inverter számos védelmi funkcióján kívül a villamosenergia hálózathoz való csatlakozást is biztosítja. A hálózatra tápláló napelemes rendszerek esetén a villanyóra oda-vissza forog az energiaáramlás irányának megfelelően. A rendszer átadása előtt a hagyományos mérőt az elektromos művek szakemberei díjmentesen lecserélik.

A villamosenergia rendszerhez való csatlakozás jóváhagyatásának folyamata viszonylag összetett, de napjainkban már rutinszerűen működő eljárás. A Naplopó Kft. vállalja az ezzel kapcsolatos adminisztrációt, a napelemes rendszer tervezését és jóváhagyatását, és természetesen kivitelezését, beüzemelését is.

Nézze meg itt, mennyibe kerülnek a napelemes rendszereink!

Vagy kérjen tőlünk egyedi árajánlatot itt!

 

Ugrás a Naplopó webáruházba

Kérjen egyedi árajánlatot!

Kedvezmenyes napkollektoros és napelemes rendszerek

Pályázatok, állami támogatások

 MFB energiahatékonysági hitel

Április 24-től indul az MFB program
családi házak és társasházak részére


  

 SMART napelemes rendszerek

Napelemenkénti teljesítmény optimalizálókkal, akár 25% energiahozam többlettel

Solaredge: Hozd ki a maximumot!

Így építettük fel a Naplopó-műhelyt tavaly nyáron, az Everness fesztiválon
Tovább a YouTube videóraNaplopó-műhely az Everness fesztiválon

Hasznos cikkeink a Tudástárban

Napelemes rendszerek monitoringja

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2016/1. számában

A mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők.

Vonalban

Jelenleg 30 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Újdonságaink

Nanoflex csővezeték

Innosolar-HT fagyálló folyadék napkollektoros rendszerekhez