Meglepő bejelentést tett Lázár János: napenergia forradalom lesz Magyarországon?

A Miniszterelnökség 2017.04.20-i sajtótájékoztatóján a tárcát vezető Lázár János miniszter elmondta, hogy a kormány célja az ország energiaellátási kiszolgáltatottságának csökkentése, és hosszabb távon a villamosenergia-igény felét Paksról, a másik felét zöld-, elsősorban napenergiából kívánják ellátni. 

 

(A bejelentés a videón 15:30-tól)

Jelenleg Magyarországon a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia részaránya a bruttó végső villamosenergia-fogyasztáson belül kb. 7,3%. A megújulókon belül a napenergia részaránya pedig kb. 4%, így teljes villamosenergia-fogyasztáson belül a napenergia részaránya jelenleg kb. 0,3%. 

Magyarország bruttó végső villamosenergia-felhasználása
és ezen belül a megújuló energiából fedezett részarány.
(Adatok forrása: Eurostat)

A jelenlegi 0,3% körüli napenergia részarányt szeretné tehát a kormány hosszabb távon kb. 30%-ra növelni, ami éppen százszoros növekedés. Ez igen ambiciózus cél, amit még a napenergia-hasznosítás úttörője, Elon Musk is megirigyelhetne. Jelenleg nincs olyan ország a földkerekségen, ami hasonlóan magas napenergia-részarányt tűzött volna ki célként. Az EU 2030-ra optimális forgatókönyv szerint 15%-ot, pesszimista forgatókönyv szerint pedig 10%-ot szeretne elérni.

EU napelemes áramtermelés forgatókönyvek

Napelemekkel termelt villamosenergia részaránya
a bruttó végső villamosenergia-felhasználáson belül, 2015.
(Adatok forrása: Solar Power Europe; MEKH)

Úgy tűnik tehát, hogy kormányunk a napenergia-hasznosítás területén világviszonylatban is forradalmi változást jelentett be. Magyarország az eddigi sereghajtó pozícióból az élvonalra kíván törni. Ez merőben új fordulat a hazai energiapolitikában. Vegyük ezt komolyan! Kérjük meg a Miniszterelnökséget, hogy a kormányinfón bejelentett célt tegyék közzé részletesen is. Ismertessék, pontosan milyen menetrend szerint, mikorra, milyen napenergia-részarányt szeretne elérni a kormány, és mik azok az intézkedések, melyeket a cél elérése érdekében a közeljövőben foganatosítani terveznek. Csak remélni tudjuk, hogy a napenergia forradalom tervezett részleteit nem kívánja a kormány a paksi bővítéshez hasonlóan 30 évre titkosítani.

Napelemek részaránya a villamosenergia-fogyasztáson belül

Hol tartunk most? Napelemekkel termelt villamosenergia részaránya
a bruttó végső villamosenergia-felhasználáson belül, 2015.
(Adatok forrása: Solar Power Europe; MEKH)

Ugrás a Naplopó webáruházba

Kérjen egyedi árajánlatot!

Kedvezmenyes napkollektoros és napelemes rendszerek

Pályázatok, állami támogatások

Mennyi villamos és hőenergiát állíthattunk elő a napsugárzásból Budapesten az elmúlt 7 nap során?

 

Hasznos cikkeink a Tudástárban

Napelemes rendszerek monitoringja

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2016/1. számában

A mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők.

Vonalban

Jelenleg 13 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Újdonságaink

Nanoflex csővezeték

Innosolar-HT fagyálló folyadék napkollektoros rendszerekhez