Naplopó-műhely az Everness fesztiválon


2014-ben a Naplopó Kft. és a GreenR – A Zöld Objektív csapata egyesített erővel vágott neki az Everness fesztiválnak, amelynek keretében a könnyen befogadható tudásra, különleges megjelenésre és maradandó élményekre helyeztük a hangsúlyt.

Logó

Az Everness Fesztivál: több mint 600 program, öt nap felejthetetlen együttlét, amikor a tudatos pozitív gondolkodás és az egészséges életmód jegyében a hozzánk hasonlóan gondolkodók körében kapcsolódhatunk ki, tanulhatunk és léphetünk előre az önmeghaladás útján.

Ez egy családbarát, tiszta fesztivál, melynek célja, hogy a hasonlóan gondolkodó közösségek és egyének a világ legkülönfélébb mozgásformái, a művészet, a személyes fejlődés, a környezettudatosság és az egészséges, finom ételek segítségével kapcsolódjanak ki és töltődjenek fel, új kapcsolatokat kötve és a régieket szorosabbra fűzve.


Témaválasztás és szellemiség

A Naplopó-műhely az ökológiai tudatosságot emeli figyelmének középpontjába. Előadásaink és beszélgetéseink során ember és természet kapcsolatát szeretnénk megvizsgálni, eszközkészítő – építő – tájalakító szemszögből. Felhívjuk a figyelmet a fennálló gazdasági szerkezet tarthatatlanságára, igyekszünk felvázolni a kiemelkedés ösvényeit, mindezt a GreenR által is képviselt, új, humánökológiai szempontrendszer segítségével.
 

 

Óriás napenergia-hasznosító rendszer

A Naplopó-műhely központi alakja egy óriás napkollektoros rendszer, amelyet a nyári sokadalmak melegvizes zuhanyoztatására építettünk. A legnaposabb helyen, a parton találsz meg minket. Egy meleg nap végén vagy a Balatonból kijövet jól fog esni egy kellemes zuhany!

Ebben az évben napelemekkel bővítettük a rendszert rendezvénysátrunk energiaellátására. A vetítő, a hangosítás, a számítógép elektromos fogyasztását szintén a napenergia biztosítja majd – még éjszaka is!

Ezzel a kicsi, áram és melegvíz terén önellátó szigettel arra szeretnénk ráirányítani a figyelmet, hogy napjainkban már elérhető közelségbe került az energia önrendelkezés.  

A megújuló energia hasznosítása azonban önmagában nem elegendő. A mértékletes tudatosság, az ökológia és a szeretet „tudományának” művelése elengedhetetlen, hogy boldogulhassunk az elkövetkező évszázad gyorsan változó világában.

Programok


A Naplopó-műhely időbeosztásának letöltése (png, 1.9 MB)


Műhely:

 • Napkémény – dinamikus szobor építése

Előadások:

Július 2. – szerda

 • 9:30 - Polyányi Csobán – Melegvíz, fűtés és villamos energia a Naptól
 • 10:30 - dr. Munkácsy Béla – A fenntartható energiagazdálkodás - az energetikai átmenet és annak hazai nehézségei
 • 12:30 - Pacsuta Péter János – Tapasztalatok hazai és külföldi biogazdaságokból

Július 3. – csütörtök

 • 9:30 - Naplopó rendszer bemutató + GreenR blog bemutatkozó
 • 10:00 - Hegedűs Zsolt: Válságok szülte új irányok... építészet, technika, energiaforrások...
 • 12:00 - Balogh Péter és Kozma Zsolt- Ártéri gazdálkodás - példa az Ember és Természet fenntartható kapcsolatára

Július 4. – péntek

 • 9:30 - Naplopó rendszer bemutató + GreenR blog bemutatkozó
 • 10:00 - Ertsey Attila – Társadalom-gyógyítás és építészet
 • 12:00 - Tihanyi család és Gora Krisztián – Kerek világ jurtában - építés és a benne való élet.
 • 14:00 - Polyányi Csobán – Egyedi lakókocsik és guruló házak

Július 5. – szombat

 • 9:30 - Naplopó rendszer bemutató + GreenR blog bemutatkozó
 • 10:00 - Hetesi Zsolt - A magyar földről. "A kést bár anyádnak szegezd te bátor..."
 • 12:00 - Zerinvári Szilárd - Mezei munka lovak igaerejével
 • 14:00 - Bogár Károly – Szürke ökörfogat betanítása

Július 6. – vasárnap

 • 9:30 - Naplopó rendszer bemutató + GreenR blog bemutatkozó
 • 10:30 - Takács Edvárd - Fűzfaépítészet, élő árnyék és természetes környezet
 • 12:30 - Tőgyi Balázs – Komposztkazán, avagy fűtés égetés nélkül, miközben humusz keletkezik.
 • 14:00 - Biró Borbála - A talaj-növény-állat-ember tápláléklánc egyensúlya

 

A 2014-es Everness Fesztivál Naplopó műhelyének előadói voltak:

dr. Munkácsy Béla

Tanár, okleveles környezetmenedzser és a földrajztudomány doktora. Az ELTE Környezet- és Tájföldrajzi tanszékén dolgozik, alapvetően környezetgazdálkodást oktat geográfusoknak, humánökológusoknak. Hétköznapi életében igyekszik elméleti ismereteit alkalmazni, munkájában törekszik a gyakorlati tapasztalataira támaszkodni, oktatóként pedig példát mutatni - ez utóbbi általában nem kis kihívás, de a hitelességhez elengedhetelen.

Az előadás időpontja: Július 2. – szerda, 10:30

 

 

Pacsuta Péter János

Természetvédelmi mérnökként végzett a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán a többek között dr. Ángyán József által alapított Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetben. Dániai, svájci és németországi tapasztalatokkal rendelkezik a családi biogazdaságok és a fenntartható helyi gazdaságszervezés területén, és városában, Érden is ezen tapasztalatok alapján segített létrehozni egy kistermelői helyi-termék önszervező bevásárló közösséget. A GreenR nevű ökoblogot 2009-ben alapította, azóta szerkesztője és írója. A természetvédelmen és humánökológián túl immáron egyre inkább értelmezési keretébe tartoznak a tudatökológiai megközelítések is, melyeken keresztül szerinte az eddigiekhez képest más, egy gyökeresen bensőséges gyógyítási folyamatot indíthatunk el a környezetünkért.

Az előadás időpontja: Július 2. – szerda, 12:30

 

Hegedűs Zsolt

Bemutatkozó
„Papírforma” szerint építészmérnök. Dombházai 1992 óta épülnek, egyfajta válaszként az ember-természet-éghajlatváltozás problémáira. Egy erdei óvoda, majd összevont osztályos kisiskola alapítója, ahol a gyerekek az uniformizáló keretek helyett saját belső képességeiket hozhatják felszínre. Alternatív járműfejlesztéssel is foglalkozik, melyre gyermekkora óta készült. Első megvalósult koncepciói (Solo-Duo autó / Moveo robogó) az egész világban visszhangra leltek. Utóbbi évei a válságokból, az elmúlásból újjászülető, s összefonódó irányokról szólnak…

Előadás bevezető
A jövőnk: energiaválság + éghajlatváltozás + gazdasági-társadalmi-pénzügyi krízisek + életpusztulás + paradigma válság = így folytatva belehalunk… Vagy? - „utolsó, előre fuss!” - Magyarország jövője?
Építési alternatívák   
Elektromosság helyett
Víz-, szennyvíz alternatívák
Életfolyamat alapú technológiák
Háztartási eszköz / gép alternatívák
Közlekedés jövője
A pusztító, romboló elektromos+mágneses+atomerők helyett „ébredésünkre” váró technológiák …

Az előadás időpontja: Július 3. – csütörtök, 10:00

 

Balogh Péter

Balogh Péter a Tisza mellett, vidékies környezetben nőtt fel, ahol megszokta, hogy átjárása van a gátakon...  Az egyetemen földrajz és történelem szakokon végzett, miközben megszállottan járta túráit a barlangoktól a magasabb hegyekig és sok országba bekukkantott - úgyhogy nem csak szakmája, hanem élete az Ember és a Természet(e) megértése, a fenntartható kapcsolatuk vizsgálata és megélése. Letelepedése óta egy Tisza menti faluban földközeli életet él, a hegymászás után mostanában hagyományőrző lovastúrái által szerzi ismereteit a vidék valódi valóságáról és igyekszik közvetíteni a városi-intézményi valóság felé;  a SZÖVETség az Élő Tiszáért Egyesület elnökségi tagja, 2003 óta óraadó tanár az ELTÉ-n.
Gazdálkodó geográfusnak mondja magát, de szeretne tovább fejlődni, és geográfus gazdálkodóként megtalálni a fenntartható élet lehetőségét Magyarországon.
Honlapja: www.emberestisza.blogspot.hu

Az előadás időpontja: Július 3. – csütörtök, 12:00

 

Kozma Zsolt

Természet, tudomány, mérnökség. A számára fontos területek összekapcsolódását furcsamód a BME-n találta meg. Környezetmérnök diplomája után (2005) a BME építőmérnöki karán kezdett el a hazai vízgazdálkodás kérdéseivel foglalkozni. Az általa feltett kérdések így foglalhatók össze: Jó irányban haladunk? Okosan gazdálkodunk a vízzel? Előrelátóan, "fenntarthatóan"? Megéri rövid- vagy középtávú célokért szembe menni természeti rendszerekkel, évszázados tapasztalattal? Értjük egyáltalán az általunk létrehozott környezet/táj pontos hidrológiai viselkedését?

A vizsgálatok azt mutatják, hogy tudományosan is egyre elfogadottabb, hogy a fenti kérdésekre a válasz "nem", a 19-20. századok uralkodó vízgazdálkodási paradigmája részben megbukni látszik. Ugyanakkor a modern mérnöki módszerek (távérzékelés, térinformatika, szimulációs modellek) nem csak a természet önkényes átalakítását, hanem az alkalmazkodó együttélést is elősegíthetik. A belvíz modellezéséről írt PhD-dolgozata (2014) is ezt támasztja alá.

És miről szól még az élete az egyetemi munkán túl? Elmondása szerint: a feleségéről, a két kislányáról, az Iyengar jógáról, a kerékpározásról és a vidékre költözésről.

Az előadás időpontja: Július 3. – csütörtök, 12:00

 

Ertsey Attila

Egyetemi hallgatóként, 1982-ben kapcsolódott a Duna-mozgalomba. Alapító tagja volt a Dunatáj Tájvédelmi Egyesületnek, majd a Duna Körnek, ahonnan 1985-ben távozott, mivel a defenzív környezetvédelmet elégtelennek érezte. Azóta foglalkozik ökológiával, annak gyakorlati és szemléleti oldalával egyaránt. Jelenleg a Duna Charta tagja. Tanulmányozta Joseph Beuys munkásságát, aki részt vett a Harmadik Út Akció és a Zöldek 1980-as alapításában. Részt vett a visegrádi építésztáborokban 1983-tól 1986-ig, azóta részese a magyarországi organikus építészeti irányzatnak. 1989 óta dolgozik a KÖR Építész Stúdióban. 1990-ben irodájuk belépett a Kós Károly Egyesülésbe. 2004 óta a Kós Károly Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészként mesterének tekinti Makovecz Imrét. Szemlélete forrásának tekinti a Rudolf Steiner által alapított antropozófiát, melyet Makovecz Imre és Kálmán István révén ismert meg. Mesterei nyomán a munkát és a közéleti aktivitást az élet részének tekinti.
Szerkesztőbizottsági tagja a Szabad Gondolat című folyóiratnak, de publikációi jelentek meg az Ökotáj, az Országépítő, a Magyar Építőművészetben és a Taní-tani folyóiratokban is. Óraadóként oktat az ELTE Humánökológia Szakirányán, a SZIE-YMMF-en és a Sapientia csíkszeredai karán. Az Élőlánc elnökségi tagja.

Az előadás időpontja: Július 4. – péntek, 10:00

 

Tihanyi Család

A Tihanyi család öt gyermekkel immáron két éve él jurtában. Számunkra átmeneti szállás ez, annak minden örömével és nehézségével. A tapasztalatokról és érzéseinkről mesélünk pénteken a Naplopó-műhelyben.
(BoldogSzer: boldogfalva.blogspot.com)


Az előadás időpontja: Július 4. – péntek, 12:00


Hetesi Zsolt

Bemutatkozó
Hetesi Zsolt 2003-ban diplomázott és 2008-ban doktorált fizikából. Szakterülete eredetileg elméleti fizika, 2006 óta energetikiai és környezetfizikai kérdésekkel foglalkozik. A Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport (FFEK) tagja.

Előadás bevezető
Földünk és élelmünk jövője
Fejlődésnek mondjuk azt a folyamatot, aminek következtében 7 milliárd ember élhet a Földön, azonban az erőforrásokat, a termőföldet eközben pusztítjuk, mert a rövid távú hasznot elébe helyezzük tartós érdekeinknek. A magyar vidék állapota hű lenyomata ezen folyamatnak. A jelenről alkotott pontos kép hozzájárulhat a jövő megfelelő döntéseihez.

Az előadás időpontja: Július 5. – szombat, 10:00

 

Bogár Károly

Gyermekkora óta vonzódik az állatokhoz. Már 8 éves korában elhatároztam, hogy felnőttként szarvasmarhákkal szeretne foglalkozni. Az 1980-as OMÉK-on látott először négyes magyarszürke fogatot. Ekkor eldöntötte, hogy idővel neki is lesz ilyen. 1990-ben végezett Kaposváron, a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakközép Iskolában, mint szarvasmarha tenyésztő. Testközelbe először a Fővárosi Állat és Növénykertben került a szürkemarhával. Később az ökrök tanítását olyan szakmai tekintélyektől tanulta, mint pl. Koroknai János, tiszaigari gulyás, és Szűcs István, nyíregyházi egyetemi tanár. Kb. 18 éve foglalkozik ezzel a mesterséggel. Jelenleg a Gödöllői Haszonállat Génmegőrzési Központban telepvezetőként dolgozik. Ökreivel rendszeresen részt vesznek állattenyésztési kiállításokon és rendezvényeken.

Az előadás időpontja: Július 5. – szombat, 14:00

 

Takács Edvárd

A kapolcsi Ilona-malom Műhely tervezője, tevékenységei a tájépítészet több területét átszövi.
Számos egyedi játszóterük épülhetett már meg annak köszönhetően, hogy ötleteiket nem hagyták elveszni a szabványok útvesztőiben. Egymás tudását kiegészítve, csapatuk faműves és szobrász tagjaival közösen alkotnak játszható tereket, ahol a játék tanulás, kaland és öröm: a játékélményt a gyerekek minősítik. A mese- és az élővilágot leképező, új megoldásokat alkalmazó tematikus játszótereikből kiemelik az állatkerti munkákat.
Élő fűzépítményeket tíz éve terveznek és építenek. Büszkék az árnyékolók, labirintusok, kupolák sokaságára, amelyek intézménykertekben, közparkokban és magánkertekben zöldellnek.
A természetes anyaghasználat, a szerves gondolkodás és munkáik esztétikuma a testi és lelki nevelést szolgálják. Tapasztalataikat másokkal is megosztják: a közösségeknek együtt-tervezést és alkotást, a tervezőknek közös gondolkodásra hívó szakmai szimpóziumokat szerveznek.

Az előadás időpontja: Július 6. – vasárnap, 10:30

 

Tőgyi Balázs

Környezetvédelmi villamosmérnök, az organikus tudástár tervezője és a
komposztkazán egyik fejlesztője.
A környezettudatos életmód és a méltányos közösségi életforma alternatív alkalmazásainak elkötelezett kutatójaként a közjóért tett önkéntes munkája fókuszában a természeti, társadalmi és gazdasági problémákra adható valós és fenntartható megoldások állnak. Gyakorlati
ember lévén, szereti az életben is kipróbálni, megépíteni, megvalósítani azokat a dolgokat, amikről beszél. Előadásában a földi létezés alapjait jelentő ökologikai összefüggésekre és a pusztulásba vezető gondok forrásaira világít rá, gyakorlatban hasznosítható megoldási lehetőségeket mutat be.
"A komposztkazán egy olyan módszer, ahol a növényi és állati maradványok égetés nélkül fűtésre hasznosítható hőt termelnek, miközben füst helyett humusz keletkezik. A komposztkazán a biomassza egyedülálló, valóban fenntartható energetikai hasznosítása, ahol a biotömeg természetes körforgását tesszük lehetővé." Hogyan működik? Hogyan épül fel? Mik a fejlődési lehetőségek?

Az előadás időpontja: Július 6. – vasárnap, 12:30

 

Dr. Biró Borbála

Talajbiológus, (terresztris) ökológus, a Magyar Talajtani Társaság Talajbiológiai Szakosztályának elnöke, egyetemi tanár. A talajműködést biztosító mikroszkópikus szervezetek hatását, tevékenységét, az életükre és ezáltal a mi életünkre is kiható törvényszerűségek kutatása és tanítása mellett kötelezte el magát. Hiszi és vallja, hogy a kicsi, a sokszor érdemtelenül mellőzött mikrovilág nem csak elviselni, de kijavítani is képes az emberi butaság (és/vagy kapzsiság) talajrontó és pusztító következményeit. A talaj a kezdet és a vég, az életünk szerves része, minden sejtünkben jelen lévő lényegi eszencia, princípium. Új szemléletű talajtudományt a Talaj(ÉLET)tan-t tanítva lehet csak felismerni és helyesen kezelni a talajok életünkben betöltött fontosságát, jelentőségét, értékét.
Előadás bevezető:
Mit takar (el vagy be) a talajtakaró? Meddig lesz még „talaj a lábunk alatt”? Amit eszel, azzá leszel?  Miért veszélyeztetett az „intelligens” ember? A fejünket, vagy a vöröshagymát dugjuk-e a porba? Vagy inkább a talajba? Tudjuk, látjuk-e (akarja-e valaki felismerni), hogy mi a különbség?

Az előadás időpontja: Július 6. – vasárnap, 14:00

 

A Naplopó-műhely bemutatkozója és a részletes program itt olvasható.

Ugrás a Naplopó webáruházba

Kérjen egyedi árajánlatot!

Kedvezmenyes napkollektoros és napelemes rendszerek

Pályázatok, állami támogatások

 MFB energiahatékonysági hitel

Április 24-től indul az MFB program
családi házak és társasházak részére


  

 SMART napelemes rendszerek

Napelemenkénti teljesítmény optimalizálókkal, akár 25% energiahozam többlettel

Solaredge: Hozd ki a maximumot!

Így építettük fel a Naplopó-műhelyt tavaly nyáron, az Everness fesztiválon
Tovább a YouTube videóraNaplopó-műhely az Everness fesztiválon

Hasznos cikkeink a Tudástárban

Napelemes rendszerek monitoringja

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2016/1. számában

A mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők.

Vonalban

Jelenleg 8 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Újdonságaink

Nanoflex csővezeték

Innosolar-HT fagyálló folyadék napkollektoros rendszerekhez