Oktatás, kutatás-fejlesztés

Napkollektoros labor a Budapesti Műszaki Egyetemen

2010-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek tanszékének felkérésére elkészítettünk egy napkollektorok vizsgálatára, mérésére, tesztelésére alkalmas berendezést. A megvalósult labor 3 db különböző típusú napkollektor egyidejű, azonos feltételek melletti mérését és így összehasonlítását teszi lehetővé. A napkollektorok hőmennyisége mellett a rendszer méri a vízszintes felületre érkező globális és szórt sugárzást, a napkollektorok felületére merőlegesen érkező globális sugárzást, valamint a szélsebességet és a külső hőmérsékletet.

BME napkollektor labor BME mérőrendszer belső gépészet

A három különböző típusú napkollektor egy közös 500 literes puffertárolót fűt. Mindegyik napkollektorhoz külön hidraulikai blokk, szivattyús egység,  tágulási tartály és szabályozó  tartozik. A napkollektorok a mérés során azonos hőmérsékletű belépő közeget kapnak, a napkollektor köri térfogatáramok kollektoronként beállíthatók. A napkollektorokkal fűtött puferrtároló ventillátoros kültéri levegő-folyadék hőcserélővel visszahűthető, vagy szükség esetén (melegebb hőmérsékleten mérés) elektromos fűtőpatronnal felfűthető. A tárolón belüli egyenletes hőmérsékletet keverő szivattyú biztosítja. 

A napkollektoros mérőrendszer kapcsolási vázlata

 

Napkollektoros labor a Keszthelyi Egyetemen

2003-ban a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Kar  felkérésére készítettünk egy napkollektorok vizsgálatára, mérésére, tesztelésére alkalmas berendezést. A megvalósult labor vákuumcsöves és szelektív síkkollektorok egyidejű, azonos feltételek melletti mérését és így összehasonlítását teszi lehetővé. 

Keszthelyi Egyetem napkollektoraiKeszthelyi Egyetem napkollektor mérő labor

 

Ugrás a Naplopó webáruházba

Kérjen egyedi árajánlatot!

Kedvezmenyes napkollektoros és napelemes rendszerek

Pályázatok, állami támogatások

 MFB energiahatékonysági hitel

Április 24-től indul az MFB program
családi házak és társasházak részére


  

 SMART napelemes rendszerek

Napelemenkénti teljesítmény optimalizálókkal, akár 25% energiahozam többlettel

Solaredge: Hozd ki a maximumot!

Így építettük fel a Naplopó-műhelyt tavaly nyáron, az Everness fesztiválon
Tovább a YouTube videóraNaplopó-műhely az Everness fesztiválon

Hasznos cikkeink a Tudástárban

Napelemes rendszerek monitoringja

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2016/1. számában

A mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők.

Vonalban

Jelenleg 16 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Újdonságaink

Nanoflex csővezeték

Innosolar-HT fagyálló folyadék napkollektoros rendszerekhez