A napenergia kimeríthetetlen, tiszta és ingyenes

Napenergia
Magyarország napsugárzási adottságai kedvezőek. Óriási mennyiségű napenergia érkezik hazánkban a föld felszínére (és persze az épületeink tetőfelületére) amit napelemekkel villamos árammá, napkollektorokkal pedig hőenergiává tudunk átalakítani. Az így hasznosított napenergiával jelentős részarányban, vagy akár teljes egészében is fedezhetjük az épületeink energiaigényét.

A Nap energiája kimeríthetetlen

A naprendszer, így a Föld energiaforrása is a Nap. A Nap tulajdonképpen egy hatalmas fúziós atomreaktor, hiszen belsejében magfúzió, vagyis termonukleáris hőtermelés zajlik. A napsugárzásnak köszönhető a földfelszín és a levegő fölmelegítése, lehetővé téve ezzel a a Földön a magasabb rendű élet kialakulását és fenntartását.

A Nap élettartama emberi mértékkel mérve végtelen. Jelenleg kb. 5 milliárd éves, és még nagyjából ugyanennyi ideig, tehát újabb 5 milliárd évig számíthatunk rá. 

A Nap külső felületének, az ún. fotoszférának a hőmérséklete megközelítőleg 6000 K. A magas hőmérséklet következtében a Nap rövid hullámhosszú elektromágneses (fény-) sugárzást bocsát ki. A sugárzás formájában a Napból a Földre érkező energia több ezerszeresen meghaladja az emberiség jelenlegi energiaigényét.

Európa napsugárzás térképe

Európa napsugárzási térképe - Magyarország a még kedvező adottságú országok között

Magyarország az északi mérsékelt övben, az északi szélesség 45,8° és 48,6° között található. Európa napsugárzási térképén jól látszik, hogy hazánk még a kedvező napsugárzási adottságú déli országok közé sorolható. A legdélibb országokban (pl. Spanyolország, Olaszország, Görögország) ugyan több az érkező napsugárzás, de például a napkollektorok alkalmazásában élen járó Németországnál lényegesen kedvezőbbek a lehetőségeink.

Földfelszínre érkező napsugárzás nagysága

Magyarországon a napsugárzás teljesítménye derült idő esetén megközelítőleg 1000 W/m2 

Magyarországon a napsütéses órák száma megközelítőleg évi 2100 óra. A napsugárzás csúcsértéke nyáron, a déli órákban derült, tiszta égbolt esetén eléri, esetenként rövid időre meghaladja az 1000 W/m2 értéket. A vízszintes felületre érkező napsugárzás éves hőmennyisége ~1280 kWh/m2, déli tájolású és 45°-os dőlésszögű felületre pedig közel 1400 kWh/m2 napsugárzás érkezik.

Magyarország napsütése

Magyarország egyes területei között a napsugárzás szempontjából nincsenek jelentős eltérések. A legnaposabb terület az ország déli része. Az eltérés az egyes országrészek között kevesebb, mint 8%.

Magyarország területére kb. 380-szor akkora mennyiségű energia érkezik egy év alatt a Napból, mint az ország teljes évi energia-szükséglete. Ezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy egy átlagos nyári napon több energia érkezik a Napból, mint Magyarország éves energiaszükséglete.

Tipp. Nézze meg az általunk mért napsugárzási adatokat!

Napsugárzás mérő állomás a Naplopó Kft. telephelyén

A Naplopó Kft-ben 2004-től 2014-ig folyamatosan mértük és regisztráltük a napsugárzási adatokat a saját telephelyünkön, egy OMSZ által hitelesített piranométerrel. A mérés egyediségét az adta, hogy a piranométert a meteorológiai méréseknél szokásos vízszintes elhelyezés helyett a napenergia-hasznosítás szempontjából legjellemzőbb, így legfontosabb irányultsággal, déli tájolással és 45°-os dőlésszöggel helyeztük el, és emellett még a délkeleti és a délnyugati irányokra érkező napsugárzást is mértük.

A Nap energiája ingyenes

Ha a Nap az energiaszolgáltatókhoz hasonlóan benyújtaná a számlát azért az energiáért amit egy átlagos családi ház tetőfelületére sugároz, akkor évi több millió forintot kellene fizetnünk neki. Szerencsére azonban a saját tulajdonában lévő felületre érkező napenergiát mindenki szabadon, ingyen hasznosíthatja.

A napenergia saját célra történő hasznosítását jelenleg semmilyen adó-, vagy járulékfizetési kötelezettség nem terheli. És ez minden bizonnyal így marad még az unortodox és illiberális kormányok alatt is, hiszen a napenergia hasznosítás elősegítése minden kormány elemi érdeke, amit inkább támogatással kell ösztönözni, mint adóval terhelni.

A Nap energiája tiszta

A napenergia "tisztasága" alatt azt értjük, hogy a napelemes, vagy napkollektoros berendezés működése során számottevő környezetszennyezés, káros anyag kibocsátás nem történik. Bár a működéshez szükség lehet némi segédenergiára, azonban ennek mértéke a hasznosított napenergiához képest csekély. Napelemes rendszernél gyakorlatilag nem szükséges segédenergia, a napkollektoros rendszerek villamos energia fogyasztása (szivattyú, automatika, esetleg motoros szelepek....) az előállított hőenergiának mindössze 1-3 százaléka.

Ha részletesebben érdekli a napsugárzás, olvassa el az erről írott szakcikkünket!

Ugrás a Naplopó webáruházba

Kérjen egyedi árajánlatot!

Kedvezmenyes napkollektoros és napelemes rendszerek

Pályázatok, állami támogatások

 

Otthonfelújítási támogatás


 

 SMART napelemes rendszerek

Napelemenkénti teljesítmény optimalizálókkal, akár 25% energiahozam többlettel

Solaredge: Hozd ki a maximumot!

Így építettük fel a Naplopó-műhelyt az Everness fesztiválon
Tovább a YouTube videóraNaplopó-műhely az Everness fesztiválon

Hasznos cikkeink a Tudástárban

Napelemes rendszerek monitoringja

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2016/1. számában

A mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők.

Vonalban

Jelenleg 4 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Újdonságaink

Innosolar-HT fagyálló folyadék napkollektoros rendszerekhez