Naplopó-Expans

Naplopó-Expans programIngyenes, egyszerű, szabadon felhasználható program tágulási tartály méretének meghatározásához.

A Naplopó-Expans program segítségével egyszerűen, gyorsan meghatározhatjuk, hogy a napkollektoros, vagy egyéb épületgépészeti rendszerünkben milyen méretű zárt tágulási tartályt kell alkalmazni. Sőt, hogy jobban értsük a tartály működését, a program kis ábrán szemlélteti is tartály gáz-, és folyadék térfogatának arányát különböző nyomás és hőmérséklet értékek esetén.

Naplopó-Expans programablak

Zárt épületgépészeti rendszerek megvalósításánál sokszor nem fordítanak kellő figyelmet a tágulási tartály kiválasztására és helyes beállítására. Igen gyakori, hogy a tágulási tartály méretét számítás nélkül, csak "rutinból" határozzák meg, és még gyakoribb, hogy a gáz-oldali előnyomását nem ellenőrzik, és így nem is állítják be a megfelelő értékre. Mindezek egyenes következménye, hogy a rendszer nyomása erősen ingadozik, egyszer közel nulla, máskor meg annyira megnő, hogy kinyit a biztonsági szelep. Közben pedig a rendszer állandóan lelevegősödik, folyton "csobog", és hiába légtelenítünk, a jelenség újra és újra megismétlődik.

Napkollektoros rendszereknél mindez fokozottan igaz. A hőmérséklet határok sokkal nagyobbak, mint a normál fűtési rendszereknél. A napkollektorokban a maximális hőmérséklet akár 200°C fölé is emelkedhet. Sőt, a napkollektorokban forrás is előfordulhat, ilyenkor pedig a képződő gőz kinyomja a folyadékot a kollektorokból és akár a kollektor közeli csővezetékből is. A gőzképződés nem okoz problémát akkor, ha a tágulási tartály kiválasztásánál és beállításánál kellő gondossággal járunk el.

Az Naplopó-Expans program letöltése

Kérjük, hogy a letöltéshez adjon meg néhány adatot.


 

Ugrás a Naplopó webáruházba

Kérjen egyedi árajánlatot!

Kedvezmenyes napkollektoros és napelemes rendszerek

Pályázatok, állami támogatások

 MFB energiahatékonysági hitel

Április 24-től indul az MFB program
családi házak és társasházak részére


  

 SMART napelemes rendszerek

Napelemenkénti teljesítmény optimalizálókkal, akár 25% energiahozam többlettel

Solaredge: Hozd ki a maximumot!

Így építettük fel a Naplopó-műhelyt tavaly nyáron, az Everness fesztiválon
Tovább a YouTube videóraNaplopó-műhely az Everness fesztiválon

Hasznos cikkeink a Tudástárban

Napelemes rendszerek monitoringja

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2016/1. számában

A mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők.

Vonalban

Jelenleg 18 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Újdonságaink

Nanoflex csővezeték

Innosolar-HT fagyálló folyadék napkollektoros rendszerekhez