Szakcikkeink, hasznos írásaink

Napelemes rendszerek monitoringja

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2016/1. számában

Napelemes rendszerek monitoringjaA mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők.

Bővebben a napelemes rendszerek monitoringjáról

SolarEdge napelemenkénti munkapont-optimalizálók alkalmazása.

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2015/4. számában

SolarEdge napelem teljesítmény-optimalizaloA napelemes technika gyorsan fejlődik. Az egyik legfontosabb újdonság ezen a területen, ami már Magyarországon is egyre jobban terjed, az úgynevezett napelemenkénti munkapont-optimalizálók alkalmazása. 

Bővebben a SolarEdge napelemenkénti teljesítmény-optimalizálókról

Hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek energiamérlege

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2015/3. számában

Napelemes rendszerek energiamérlegeA hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekkel akár a teljes éves villamosenergia-fogyasztást fedezni lehet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a 100%-os napenergia fedezet csak az energia forrásként és felvevőként is folyamatosan rendelkezésre álló villamos hálózat, és az éves ciklusú szaldós elszámolás lehetőségének jótékony hatásaként érhető el. Mostani írásunkban a napelemekkel megtermelt, a hálózatból vételezett, az oda visszatáplált, és az elfogyasztott saját energia viszonyait vizsgáljuk meg.

Bővebben a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek energiamérlegéről

Az inverter feladata és kiválasztása hálózatra csatlakozó napelemes rendszerekben

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2015/1. számában

SolarEdge inverterekA hálózatra tápláló napelemes rendszerek legfontosabb eleme az inverter. Fő feladata, hogy a napelemek által előállított egyenáramot a közüzemi hálózatnak megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltakozó árammá alakítsa át. A mai korszerű inverterek azonban ennél sokkal több feladatot is ellátnak, optimalizálják az áramtermelést, biztonsági és védelmi funkciókat látnak el, adatgyűjtést és távfelügyeletet biztosítanak, igény esetén pedig még a saját fogyasztók egy részét is vezérelni tudják.

Bővebben az inverter feladatáról és kiválasztásáról

Hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek

Megjelent az Épületgépész 2014/4. számában

Napelemes rendszerekAz utóbbi években Magyarországon is rohamosan terjednek a hálózatra csatlakozó napelemes áramtermelő rendszerek. Míg 2010-ben csak néhány száz ilyen rendszert tartottak számon, addig 2013. végére már 5000 db ilyen rendszer valósult meg, közel 35 MW beépített kapacitással. Ebben az írásunkban megvizsgáljuk, hogy mi áll a hirtelen növekedés hátterében, és megmutatjuk, hogyan néznek ki a hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek.

Bővebben a hálózatra csatlakozó napelemes rendszerekről

Napkollektoros rendszerek üresjárati, pangási állapota (1)

Napkollektor redőnnyel takarvaLe kell-e takarni nyáron a napkollektorokat, vagy azok e részét ponyvával, esetleg motoros redőnnyel? Meg kell-e kérni a szomszédot, hogy nyári szabadságunk alatt minden nap jöjjön át és engedje ki a tárolóból a napkollektorokkal felmelegített vizet? Igen, ha rosszul megtervezett és kivitelezett napkollektoros rendszerünk van. Gondosan megvalósított rendszerek viszont a nyári üresjárati, pangási állapotot is képesek károsodás nélkül elviselni, a biztonságos üzemeltetéshez nem szükséges extrém intézkedéseket megtenni.

Bővebben a napkollektorok üresjárati, pangási állapotáról

Napkollektoros rendszerek üresjárati, pangási állapota (2)

Napkollektor redőnnyel takarvaLe kell-e takarni nyáron a napkollektorokat, vagy azok e részét ponyvával, esetleg motoros redőnnyel? Meg kell-e kérni a szomszédot, hogy nyári szabadságunk alatt minden nap jöjjön át és engedje ki a tárolóból a napkollektorokkal felmelegített vizet? Igen, ha rosszul megtervezett és kivitelezett napkollektoros rendszerünk van. Gondosan megvalósított rendszerek viszont a nyári üresjárati, pangási állapotot is képesek károsodás nélkül elviselni, a biztonságos üzemeltetéshez nem szükséges extrém intézkedéseket megtenni.

Bővebben a napkollektorok üresjárati, pangási állapotáról

Napkollektoros rendszerek - speciális szempontok, gyakori hibák

 

 Ahhoz, hogy a Nap energiáját a lehető legjobban hasznosító, üzembiztos és hosszú élettartamú rendszer valósuljon meg, gondos tervezés és kivitelezés szükséges. Az alábbiakban a napkollektoros és a hagyományos rendszerek közötti legfontosabb különbségek, valamint a napkollektoros rendszerek tervezése és kivitelezése során leggyakrabban elkövetett hibák kerülnek - a teljesség igénye nélkül - ismertetésre.

Bővebben a napkollektoros rendszerek gyakori hibáiról

Csővezeték méretének meghatározása napkollektoros rendszerekben

 

Napkollektor csővezetékének méretezéseKis rendszer – indokolatlanul nagy csőátmérő, nagy rendszer – túl kis csőátmérő. Nagyjából így lehetne összefoglalni a napkollektoros rendszerek csővezetékének alkalmazására vonatkozó gyakorlatot.  Rutinos kivitelezők és neves tervezők is sokszor több dimenziót tévednek, ha a szokványos fűtési rendszer helyett, napkollektoros rendszer csővezetékét kell méretezni.

Bővebben a napkollektor köri csővezetékek méretezéséről

Napkollektoros rendszerek primer körének kialakítása

 

Egyszerű napkollektoros rendszer sémaA napkollektoros rendszerek alapvető működési elve, hogy a napkollektorokkal előállított hőenergiát el kell vezetni a napkollektorokból többnyire egy tárolóba. Ehhez különféle működtető, biztonsági, és egyéb szerelvényekkel ellátott csővezeték rendszert kell kiépíteni a napkollektorok és a tároló tartály között. Ezt a zárt kört nevezzük a napkollektoros rendszerekben primer, vagy napkollektor körnek.

Bővebben a napkollektor kör kialakításáról

Napkollektorok - Melyiket válasszam?

 

Néhány éve még a Magyarországon alkalmazott napkollektorok döntő többsége hagyományos síkkollektor volt. Mára azonban egyre nagyobb arányban jelennek meg a legkülönbözőbb kialakítású, főleg vákuumcsöves napkollektorok. A kínálat növekedése természetesen örvendetes, másrészt viszont meg is nehezíti a választást. Ez az írás megpróbálja ismertetni a jelenlegi napkollektor választékot, és némi támpontot is kíván adni a megfelelő választáshoz.

Bővebben a napkollektorok típusairól

Nagyobb melegvíz készítő napkollektoros rendszerek kapcsolásai

Nagyobb melegvíz kapcsolásokNagyobb méretűnek általában a 15-20 m2 feletti napkollektor felülettel megvalósuló rendszereket nevezzük. Természetesen pl. egy kisebb panzió, vagy vendégház 20 m2-es rendszere még nem nevezhető igazán nagynak, de mégsem szabad csak a családi házas rendszereknél megszokott rutin szerint eljárni. A példa estében kézenfekvő lehet, hogy alkalmazzuk az 1. ábra szerinti standard kapcsolást, egy 1000 literes, két belső hőcserélős tárolóval. Ez lehet jó választás, de ügyelni kell arra, hogy a tároló alsó hőcserélőjének a felülete elegendően nagy legyen.

Bővebben a nagyobb napkollektoros rendszerek kapcsolásairól

A napsugárzás alapjai

 

NapsugárzásHa valaki napenergia-hasznosító rendszer megvalósítására adja a fejét, akkor elengedhetetlen, hogy legalább a napsugárzás alapvető jellemzőivel tisztában legyen. E nélkül ugyanis nem lehet megérteni, hogy milyen lehetőségeket kínál a napsugárzás a hőtechnikai hasznosítás számára, mikor és milyen részarányban tudjuk a hagyományos energiahordozókat napkollektorokkal kiváltani. Az alábbi írás a napsugárzás alapvető, gyakorlatban is használható tulajdonságait foglalja össze.

Bővebben a napsugárzásról

A napkollektorok hidraulikai bekötése és csövezése

 

Napkollektorok csövezése

A napkollektorok hidraulikus bekötését úgy kell megvalósítani, hogy minden egyes napkollektoron belül megközelítőleg azonos, a tervezéskor meghatározott értékű legyen a térfogatáram. Ezen kívül ügyelni kell a légteleníthetőségre és leüríthetőségre, valamint arra, hogy a hőtágulás lehetősége biztosított legyen a napkollektorokon belüli és kívüli csővezeték szakaszokon egyaránt.

Bővebben a napkollektorok bekötéséről

A napkollektorok felszerelése

 

Napkollektorok felszereléseA napkollektorokat általában épületek ferdetetőjére szerelik fel. Ha található az épületen elegendő nagyságú, megfelelő irányultságú, és jelentős árnyékolástól mentes tetőfelület, akkor a napkollektorok számára célszerű ezt választani. A tetőn a napkollektorok nincsenek útban, senki nem botlik beléjük, a biztonságos magasságban véletlenszerű, vagy akár szándékos rongálás veszélye sem fenyegeti azokat.

Bővebben a napkollektorok felszereléséről

A napkollektorok elhelyezése

 

Napkollektorok elhelyezéseA napkollektorok elhelyezésének megválasztásakor arra kell törekedni, hogy a napkollektoros rendszer üzemeltetési időszaka alatt a napkollektorok felületére minél több hasznosítható napsugárzás érkezzen. A napenergia térbeli és időbeli eloszlásának megértéséhez a napsugárzás geometriájának, vagyis a Nap pályájának ismerete szükséges. A Budapest földrajzi szélességére vonatkozó nappálya az 1. ábrán látható. Az ábra szemléletesen mutatja, hogy Magyarország területéről nézve a Nap télen lényegesen alacsonyabb és rövidebb pályát jár be, mint nyáron. A legrövidebb téli napon a delelési napmagasság mindössze 19°, míg ugyanez a leghosszabb nyári napon 66°.

Bővebben a napkollektorok elhelyezéséről

Magyarországra vonatkozó fontosabb napsugárzási adatok

 
  • Napállandó (napsugárzás intenzitása a földi légkör felett): 1367 W/m2
  • Maximális napsugárzás intenzitás a földfelszínen: ~1000 W/m2
  • Napsütéses órák száma: ~2100 óra/év

Bővebben a napsugárzási adatokról

A napkollektorokkal hasznosítható napenergia mennyisége

 

Napkollektorokkal hasznosítható napsugárzásMekkora részarányát tudjuk napsugárzásnak napkollektorok segítségével hasznosítani, vagyis a Napból érkező elektromágneses sugárzást milyen részarányban tudjuk átalakítani közvetlenül felhasználható hőenergiává? A kérdés megválaszolása a gyakorlatban a napkollektorok, illetve a napkollektoros rendszerek hatásfokának a meghatározását jelenti.

Bővebben a napkollektorok hatásfokáról

Napkollektoros rendszerek csővezetékeinek hőszigetelése

 


Hőszigetelő csőhéjA napkollektoros rendszerek megvalósítása során fontos, hogy a csővezeték hőszigetelésére is kellő figyelmet fordítsunk. Ha nem megfelelő anyagú, vagy nem elég vastag hőszigetelést alkalmazunk, akkor a csővezeték hővesztesége miatt a napkollektorok által megtermelt hőmennyiség jelentős részét, akár 20-30%-át is elveszíthetjük.

Bővebben a csővezetékek szigeteléséről

Kisebb melegvíz készítő napkollektoros rendszerek kapcsolásai

 

Napkollektoros rendszerA napkollektoros rendszerek Magyarországon leggyakrabban családi házakon valósulnak meg és használati-melegvizet készítenek. Az ilyen rendszerek kialakítása viszonylag egyszerű, mégis számos részlet van, amire oda kell figyelni, mert apró hibák is jelentősen ronthatják a napkollektoros rendszer hatékonyságát. 

Bővebben a napkollektoros rendszerek kapcsolásáról

Ugrás a Naplopó webáruházba

Kérjen egyedi árajánlatot!

Kedvezmenyes napkollektoros és napelemes rendszerek

Pályázatok, állami támogatások

 MFB energiahatékonysági hitel

Április 24-től indul az MFB program
családi házak és társasházak részére


  

 SMART napelemes rendszerek

Napelemenkénti teljesítmény optimalizálókkal, akár 25% energiahozam többlettel

Solaredge: Hozd ki a maximumot!

Így építettük fel a Naplopó-műhelyt tavaly nyáron, az Everness fesztiválon
Tovább a YouTube videóraNaplopó-műhely az Everness fesztiválon

Hasznos cikkeink a Tudástárban

Napelemes rendszerek monitoringja

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2016/1. számában

A mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők.

Vonalban

Jelenleg 17 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Újdonságaink

Nanoflex csővezeték

Innosolar-HT fagyálló folyadék napkollektoros rendszerekhez