A napelemekkel előállítható villamos energia

Napelemes rendszerekA napsugárzás energiáját napelemes rendszerek segítségével villamos energiává alakíthatjuk. Magyarországon, ideális déli tájolás és 35°-os dőlésszög esetén, egy hálózatra kapcsolt 1 kW maximális teljesítményű napelemes rendszer évi 975-1200 kWh villamos energiát termel. A pontos hasznosítható napenergia mennyisége természetesen függ az országon belüli elhelyezkedéstől, valamint a napelemek dőlésszögétől és tájolásától. Gyakorlati becslésként azt lehet mondani, hogy 1 kW teljesítményű napelemes rendszerrel Magyarországon megközelítőleg 1100 kWh villamos energia állítható elő.

 Fontos szám: 1 kWp napelem → 1100 kWh/év

(1 kW-os napelemes rendszer Magyarországon
megközelítőleg évi 1100 kWh villamos energiát termel)

 

Napelemes rendszer éves energiahozama

Mint a térképről is leolvasható a legnaposabb déli országrészekhez képest, az északi vidékeken ~20%-kal kisebb éves energiahozamra számíthatunk. Az elérhető energiahozam azonban még itt is jelentős, csaknem 1000 kWh évente.

Gyakorlatias szemszögből, a napelemek számára szükséges tetőfelületet nézve is vizsgálhatjuk a kérdést. Az évi 1100 kWh energiamegtakarítást hozó 1 kW maximális teljesítményű napelemes rendszerhez 4 db, egyenként ~250 W-os, 1,7 m2 felületű napelem modulra van szükség. A szükséges tetőfelületet becsülhetjük tehát úgy, hogy minden 1000 kWh/év villamos fogyasztás kiváltására, legalább 7 m2 tetőfelületre van szükség a napelemek számára.

Lényeges, hogy a fenti adatok ideális déli tájolás és 35°-os dőlésszög esetén érvényesek. Mi történik azonban akkor, ha a nem áll rendelkezésre ilyen tetőfelület? Ebben az esetben a napelemes rendszer energiahozama kevesebb lesz mint az elérhető maximum. A csökkenés mértékéről ad tájékoztatást a következő ábra.

Napelemes rendszer energiahozama a tájolás és dőlésszög függvényébenFontos szám: A napelemek éves energiahozama déli tájolás és 35°-os dőlésszög esetén a legmagasabb.

Vizsgáljuk meg egy konkrét példán keresztül, hogyan értelmezhető a fenti ábra! Tegyük fel, hogy az ország egy olyan területén szeretnénk napelemes rendszert telepíteni ahol a várható éves energiahozam ideális feltételek esetén 1000 kWh. A rendelkezésre álló tetőfelület azonban keleti tájolású, dőlésszöge pedig 45°. Az ábrára rajzolt nyilakat követve, keressük meg e két érték által kijelölt pontot! Leolvasható, hogy a napelemes rendszer várható éves energiahozama a lehetséges maximum 75%-a, vagyis 750 kWh évente.

Az eltérés számottevő, de nem annyira magas, hogy megkérdőjelezné a napelemes rendszer létjogosultságát. A 25%-kal alacsonyabb energiahozam úgy is kifejezhető, hogy 4 db 250 W-os napelemmodul helyett 5 db-ot kell felszerelni, ugyanakkora energia megtakarításért. Ennek a többletköltsége ~80.000 Ft bruttó.

A napelem mező tetősíkból való kiemelésével, speciális tartószerkezet kiépítésével szintén ellensúlyozható az energiahozam csökkenése. Az ideálistól való kisebb eltérések esetén nem éri meg drága tartószerkezeteket építeni és megbontani az épület esztétikai egységét. A tetősíkból kiemelt, szabadon álló szerkezetek ezn felül fokozott szélterhelésnek is ki vannak téve.  Jelentős eltérések esetén, ha a napelemmező nagy méretű, lehet létjogosultsága az egyedi tartószerkezetek kiépítésének. Nagyobb létesítmények esetén napkövető napelem mozgató mechanizmusok kiépítése is bevett gyakorlat.  

PvGISTipp: A napelemes rendszerek várható energiahozamának vizsgálatához keresse fel a Fotovoltaikus Földrajzi Információs Rendszer (PvGIS) on-line kalkulátorát!

A PvGIS adatbázisának segítségével hálózatra kapcsolt és szigetüzem esetén, a kiválasztott napelemtípus, tetszöleges földrajzi helyen megvizsgálhatja egy napelemes rendszer működését. Beállítható a napelemmező tájolása, dőlésszöge és akár napkövető elrendezés is.

Ugrás a Naplopó webáruházba

Kérjen egyedi árajánlatot!

Kedvezmenyes napkollektoros és napelemes rendszerek

Pályázatok, állami támogatások

 MFB energiahatékonysági hitel

Április 24-től indul az MFB program
családi házak és társasházak részére


  

 SMART napelemes rendszerek

Napelemenkénti teljesítmény optimalizálókkal, akár 25% energiahozam többlettel

Solaredge: Hozd ki a maximumot!

Így építettük fel a Naplopó-műhelyt tavaly nyáron, az Everness fesztiválon
Tovább a YouTube videóraNaplopó-műhely az Everness fesztiválon

Hasznos cikkeink a Tudástárban

Napelemes rendszerek monitoringja

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2016/1. számában

A mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők.

Vonalban

Jelenleg 37 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Újdonságaink

Nanoflex csővezeték

Innosolar-HT fagyálló folyadék napkollektoros rendszerekhez