Társasházak, panelházak

Panelház napkollektorral

A napkollektoros rendszerek kiválóan alkalmazhatók családi házaknál nagyobb társasházak, panelházak esetében. A nagyobb épületekben a melegvíz fogyasztás egyenletesebb, kiszámíthatóbb, ezért a napkollektoros rendszer is jobb kihasználtsággal, magasabb hatásfokkal fog működni.

Ritka kivételtől eltekintve a nagyobb társasházak esetében a napkollektoros rendszer feladata csak használati-melegvíz készítés. Éves szinten a melegvíz szükséglet általában 40-60%-ban állítható elő napenergia felhasználásával. 

Különösen jó hőenergetikai tulajdonságú, alacsony hőveszteségű társasházak esetében azonban a napkollektorok fűtés-rásegítésre is alkalmazhatók. Ha a társasházhoz esetleg beltéri, vagy kültéri úszómedence is tartozik, akkor a napkollektoros rendszer a medence fűtésére is rá tud segíteni.

A Naplopó Kft. több nagyobb társasház napkollektoros rendszerének tervezésében és megvalósításában vett részt. 

Válogatás megvalósult társasházi munkáinkból. 

Solanova társasház, Dunaújváros

2006-ban a Naplopó Kft. részt vett a Solanova nevű kutatási projektben. Ennek az volt a célja, hogy egy demonstrációs épületen bebizonyítsa, hogy lehet olyan szuperhatékony energetikai felújítást végezni panelépületeken, mely amellett, hogy jelentősen megnöveli a lakások fizikai, erkölcsi értékét, a benne lakók komfortérzetét és elégedettségét, töredékére csökkenti a fenntartási költségeket is. További cél volt bebizonyítani az ilyen szintű felújítás versenyképességét és műszaki megvalósíthatóságát.

Solanova épület napkollektoraiA felújításra egy dunaújvárosi panelépület került kiválasztásra, mely jól képviselte a magyarországi átlagot. A felújítás célja az volt, hogy az épület éves fűtési energiafelhasználását 15 és 50 kWh/m2 közé csökkentse, ami az ultra-alacsony energiafogyasztású épületek jellemzője. (Tájékoztatásképpen egy átlagos panelépület fűtési energiafelhasználása 180-280 kWh/m2,év.) Ezt az értéket rendkívül vastag hőszigeteléssel, speciális hőszigetelő és légtömör ablakok beépítésével, hővisszanyerős kiegyenlített szellőzés kialakításával, hatékony szabályozással lehetett elérni. A használati-melegvíz ellátást pedig jelentős részarányban az általunk tervezett és kiépített napkollektoros rendszer biztosítja.

Pasaréti úti társasházak, Budapest

Pasaréti úti társasház napkollektoros rendszerePasaréti úti társasházak, gépészet

A napkollektoros rendszer főbb műszaki jellemzői:

• A napkollektoros rendszer célja: használati-melegvíz készítés
• Napkollektorok típusa: Thermosolar TS 300 szelektív síkkollektorok
• Teljes napkollektor felület: 2 x 40 m2
• Napkollektorokkal fűtött tároló kapacitás: 2 x 1500 literes előfűtő melegvíz-tároló

Ugrás a Naplopó webáruházba

Kérjen egyedi árajánlatot!

Kedvezmenyes napkollektoros és napelemes rendszerek

Pályázatok, állami támogatások

 MFB energiahatékonysági hitel

Április 24-től indul az MFB program
családi házak és társasházak részére


  

 SMART napelemes rendszerek

Napelemenkénti teljesítmény optimalizálókkal, akár 25% energiahozam többlettel

Solaredge: Hozd ki a maximumot!

Így építettük fel a Naplopó-műhelyt tavaly nyáron, az Everness fesztiválon
Tovább a YouTube videóraNaplopó-műhely az Everness fesztiválon

Hasznos cikkeink a Tudástárban

Napelemes rendszerek monitoringja

Megjelent az Épületgépész folyóirat 2016/1. számában

A mai korszerű napelemes rendszerek egyik igen hasznos és látványos szolgáltatása az online rendszerfelügyelet, a monitoring. Segítségével a napelemes rendszer működése ellenőrizhető és nyomon követhető, a pillanatnyi és a múltbéli halmozott adatok az interneten keresztül bárhonnan, akár egy okostelefon segítségével is egyszerűen elérhetők.

Vonalban

Jelenleg 44 vendég és 0 felhasználó van vonalban.

Újdonságaink

Nanoflex csővezeték

Innosolar-HT fagyálló folyadék napkollektoros rendszerekhez