naplopo
Legyen Ön is Naplopó!
Hasznosítsa velünk a Nap energiáját!
Bővebben
Thermosolar napkollektorok
Több mint 1500 működő rendszer Magyarországon
Bővebben
SolarEdge rendszerek
Okosabbá tesszük a napelemes rendszerét
Bővebben

Szeretünk Napot lopni, ez a hivatásunk

A Naplopó Kft. a hazai napenergia-hasznosítás úttörő vállalkozása. Tevékenységünket több mint 25 évvel ezelőtt kezdtük, és az eltelt idő alatt sokat tettünk azért, hogy Magyarországon is elterjedjenek, és jó minőségben valósuljanak meg a Nap energiáját hasznosító rendszerek.

Tiszta a profilunk, alapelvünk a szakosodás. Ezért nem foglalkozunk mással, csak napenergia-hasznosító rendszerek megvalósításával és az ehhez szükséges speciális termékek árusításával. Ezen a területen profik vagyunk, Magyarországon egyedülálló tudással, tapasztalattal és felkészültséggel rendelkezünk.
Bővebben

naplopo
naplopo

25

éves szakmai múlt

2500+

megvalósult rendszer

 

Miért a napenergia?

Mert a Nap kimeríthetetlen, ingyenes, tiszta energiájának hasznosításával Ön is „zöldebbé”,
fenntarthatóbbá teheti otthonát.
naplopó

Napelemekkel akár teljes egészében fedezheti a villamosenergia igényét, így jelentősen csökkentheti, vagy akár lenullázhatja a villanyszámláját.

naplopó

A napelemes rendszer megvalósítása értékálló, hosszú távon is kiszámítható, pénzügyileg megtérülő, magas hozamot biztosító beruházás.

naplopó

A napelemekkel előállított energia biztonságot, függetlenséget teremt az energiaárak jövőbeli növekedésétől.

naplopó

A napelemes rendszer a villamos energiát környezetbarát módon, szennyezést okozó károsanyag kibocsátás nélkül állítja elő.

naplopó

A napelemes rendszer magasabb energiahatékonysági osztályba emeli az épületét, így az nem csak takarékosabbá, hanem értékesebbé is válik.

naplopó

A napelemek garantált energiahozama legalább 25-30 év, és ez online monitoring felületen, akár okostelefonnal is nyomon követhető, ellenőrizhető.

naplopó
Napelem kalkulátor3

Napelem kalkulátor

Számolja ki, hogy Önnek mekkora napelemes rendszerre lenne szüksége!

Complete 0%
1 1. lépés 2 2. lépés 3 3. lépés 4 4. lépés 5 5. lépés 6 6. lépés

Villanyszámlájának értéke:

KWh
Ft
10 10000
1000 200000
Vissza Tovább
Complete 16%
1 1. lépés 2 2. lépés 3 3. lépés 4 4. lépés 5 5. lépés 6 6. lépés
Az éves villamosenergia-fogyasztás mekkora részarányát kívánja napelemekkel fedezni? (%-ban)
10 200
Vissza Tovább
Complete 33%
1 1. lépés 2 2. lépés 3 3. lépés 4 4. lépés 5 5. lépés 6 6. lépés

Kérjük válassza ki, hogy a megvalósítás helyszíne melyik napsugárzási zónába tartozik. A kiválasztott érték azt mutatja meg, hogy 1 kW névleges teljesítményű napelemmel optimális tájolás és dőlésszög esetén hány kWh villamosenergia állítható elő.

Napsugárzási zónák
Vissza Tovább
Complete 50%
1 1. lépés 2 2. lépés 3 3. lépés 4 4. lépés 5 5. lépés 6 6. lépés

A napelemek tájolása

-180 180
Vissza Tovább
Complete 66%
1 1. lépés 2 2. lépés 3 3. lépés 4 4. lépés 5 5. lépés 6 6. lépés

A napelemek dőlésszöge

0 90
Vissza Tovább
Complete 83%
1 1. lépés 2 2. lépés 3 3. lépés 4 4. lépés 5 5. lépés 6 6. lépés
A megadott dőlésszögű és tájolású felület éves fajlagos energiahozama [kWh/kW]:
A szükséges napelem teljesítmény [kW]:
A szükséges napelem felület [m2]:

Kérjen ajánlatot a kiszámított teljesítményű napelemes rendszer kulcsrakész kivitelezésére!

Vissza Tovább
naplopo

Visszahívást kérek

Kérdése van? Tanácsra van szüksége? Hívjon minket!

Kövesse híreinket

Gyakori kérdések

A napkollektorok a napsugárzás energiáját hasznosítják, ezért pillanatnyi teljesítményük arányos a napsugárzás erősségével. A jó minőségű szelektív napkollektorok a gyenge, szórt sugárzás esetén is képesek működni, de mivel ilyenkor a sugárzás is gyengébb, ezért természetesen a kollektorok teljesítménye is alacsonyabb, mint derült, napos idő esetén. Ha csak világos van, de nem lehet megállapítani, hogy a felhők mögött hol van a Nap, akkor a napsugárzás általában már olyan alacsony, hogy azt a legjobb napkollektor sem képes hasznosítani. Ilyenkor a hiba nem a kollektorban, hanem az időjárásban van.

Ezekben a kollektorokban a napsugárzást nem a síkkollektoroknál alkalmazott, jó hővezető képességű fém lemez, hanem a belső üvegcső nyeli el. Ennek kell felmelegítenie az üvegcsőbe bedugott lemezt, az arra ráerősített csövet, és a csövön belül, vákuumba helyezett folyadékot.

Ez párolog el a hőmérséklet emelkedésekor, és az így keletkezett gőz, egy igen kis felületű hőcserélőn keresztül kell hogy felmelegítse a kollektorban keringtetett a fagyálló folyadékot, vagy a vizet. Ez a síkkollektorokhoz képest sokkal bonyolultabb hőátadási folyamat többnyire gyengébb hatásfokot és gyakoribb meghibásodást, rövidebb élettartamot eredményez. Ezért az ilyen kollektorokra mindössze 1, vagy 3 év garanciát szoktak adni, míg a síkkollektorokra általában 10 évet.

További hátránya a vákuumcsöves kollektoroknak az alacsony hasznos felület / teljes felület arány. Ennek köszönhető az, hogy 1 négyzetméter felületről síkkollektorral több hőenergiát lehet hasznosítani, mint vákuumcsöves kollektorral. A vákuumcsöves kollektorok egyetlen előnye a vákuum okozta jó hőszigetelő képesség. Ez valódi előny a hideg, téli napokon, de egyben hátrány erős nyári napsugárzás esetén, mivel ilyenkor az üresjárati hőmérséklet jóval 200°C fölé is emelkedhet. Ez pedig meghibásodásokat eredményezhet, és tovább csökkenti a kollektorok és a teljes rendszer élettartamát.

Bizonyára Ön is szeretné házát teljes egészében a Nap energiájával fűteni. Magyarország időjárása mellett azonban ez reális beruházással nem lehetséges. A téli fűtési hőszükséglet túl magas, a hasznosítható napenergia mennyisége pedig túl alacsony ehhez.

Például, ha az Ön házának fűtéséhez 20 kW teljesítményű kazán szükséges, akkor +5°C külső hőmérséklet esetén a napi hőszükséglet megközelítőleg 200 kWh. Ahhoz, hogy ezt napkollektorokkal állítsa elő, januárban 400m2, áprilisban pedig 100m2 napkollektor felületre lenne szükség. Bár természetesen ez is megvalósítható, mégsem lehet ez a követendő cél.

Ha gazdaságos rendszert szeretne, akkor meg kell elégednie a kisebb részarányú fűtésrásegítéssel. A kollektoros fűtés részarányát pedig elsősorban úgy tudja növelni, ha házának a hőveszteségét csökkenti.

Ha Önnek 10 kW-os kazán is elegendő, akkor 20m2 napkollektorral éves fűtési költségét akár 30-40%-al is tudja csökkenteni. Figyelem! Ne higgyen azoknak, akik a ház nagyságától függetlenül a „10m2 kollektorral 50%-os fűtés megtakarítás” ígéretét hangoztatják. Ilyen, viszonylag kis napkollektor felületű rendszerrel csak az átmeneti időszakban lehet a fűtésre számottevően rásegíteni, az elérhető éves megtakarítás pedig nem több 5-10%-nál.

A megtérülési idő meghatározásánál legdöntőbb tényező az, hogy a napkollektorok milyen energia-hordozót váltanak ki. Ma Magyarországon a legelterjedtebb és legolcsóbb a vezetékes földgáz, ára kb. harmada a nappali, és kétharmada az éjszakai áramnak. Ezért a megtérülési idő is a vezetékes földgázzal szemben a leghosszabb.

Egy négyzetméter napkollektorral évi kb. 600 kWh energia hasznosítható. Ez földgázzal számolva kb. 12.000.-Ft, éjszakai árammal 18.000.-Ft, nappali árammal pedig 30.000.-Ft éves megtakarítást jelent. Ezt a napkollektoros rendszer bekerülési költségéhez viszonyítva, földgáz esetén kb. 16 év, éjszakai áram esetén kb.

11 év, nappali áram esetén pedig kb. 6 év megtérülés adódik. A megtérülést rövidítheti az állami támogatás, gázzal szemben azonban ez még így is magas. Figyelembe kell azonban venni, hogy a földgáz ára minden bizonnyal még tovább fog emelkedni, hiszen a mai magyarországi árszint még mindig lényegesen alacsonyabb, mint az EU tagállamok átlagára.

Gyakori kerdesek2