naplopo

Hírek

Naplopó

Váratlan, meglepő bejelentést tett Gulyás Gergely az október 13-i kormányinfón. A jövőben megvalósuló napelemes rendszereknek tilos lesz a napenergiából megtermelt energiát visszatáplálni a hálózatba.

2021. december 6-án elindult a "Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva" nevű pályázat, amely keretén belül vissza nem térítendő állami támogatást lehetett igényelni. A pályázat az országos átlagot el nem érő jövedelmű, saját tulajdonú ingatlannal rendelkező magánszemélyek számára nyújtott lehetőséget a támogatás igénylésére.

A pályázatra több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük 2022. októberéig  kb. 25 ezer pályázó részesült pozitív elbírálásban és kapott támogatói okiratot. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. A többi pályázat elbírálását 2022 őszére ígéri a pályázatkezelő.

A pályázat második fordulójának időpontját többször módosították, míg végül 2022. október 17-én bejelentették a második forduló bizonytalan ideig történő elhalasztását. Új pályázati szakasz kiírásáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születhet döntés.

Átírták a 100%-os támogatású lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat szabályrendszerét március 4-én, új pályázati felhívás jelent meg a pályázat honlapján. A felhívásból kivették a 18 év alatti gyerekek és a hátrányosabb helyzetű régiókban beadott pályázatok után járó pluszpontszámok rendszerét.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentése: még több magyar család kaphat támogatást a napelemes pályázaton

A kormány célja, hogy minél hamarabb, minél több család és háztartás részesülhessen támogatásban, ezért megemeli a lakossági napelemes pályázat első ütemének keretösszegét. Ennek köszönhetően mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult, megkapja majd a napelem telepítésére, illetve komplex, megújuló energián alapuló fűtéskorszerűsítésre igényelhető, vissza nem térítendő támogatást - jelentette be keddi közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).