naplopo

Napeleminfo.mekh.hu címen érhető el a háztartási méretű kiserőművek (hmke) betáplálási lehetőségét ellenőrző honlap - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2023. október 6-án. A honlapon mérési pont azonosító alapján meg lehet nézni, hol lehet majd 2024 január elsejétől újra betáplálni a hálózatba a napelemekkel termelt energiát azoknak, akik 2022. október 31-ét követően adták be, vagy még csak ezután tervezik beadni kérelmüket hmke létesítésére vagy bővítésére.

A kormány 2022 októberben jelentette be, hogy a hálózat telítettsége miatt 2022. november 1-től sehol nem lehet majd az országban új háztartási napelemeket a hálózatra kötni addig, amíg a hálózatot nem sikerül korszerűsíteni. A kormány január elsejével az ország jelentős részén feloldja a tavaly bevezetett betáplálási korlátozást. Az átmeneti zárolás a hálózat mintegy 93, az érintett fogyasztók 84 százaléka esetében megszűnik 2024 elején. 

A MEKH honlapjának adatbázisa a területileg illetékes elosztói engedélyesek adatszolgáltatására épül, információi ezért a közlemény szerint tájékoztató jellegűek. A betáplálási lehetőségről, a csatlakozás feltételeiről és menetéről a területileg illetékes elosztói engedélyestől kérhető pontos tájékoztatás.

A csütörtökön megjelent kormányrendelet értelmében 2024. január elsejétől egyes, korábban zárolt körzetekben ismét lehet hálózati betáplálás.