naplopo
Naplopó-Expans programIngyenes, egyszerű, szabadon felhasználható program tágulási tartály méretének meghatározásához.

A Naplopó-Expans program segítségével egyszerűen, gyorsan meghatározhatjuk, hogy a napkollektoros, vagy egyéb épületgépészeti rendszerünkben milyen méretű zárt tágulási tartályt kell alkalmazni. Sőt, hogy jobban értsük a tartály működését, a program kis ábrán szemlélteti is tartály gáz-, és folyadék térfogatának arányát különböző nyomás és hőmérséklet értékek esetén.

Naplopó-Expans programablak

Zárt épületgépészeti rendszerek megvalósításánál sokszor nem fordítanak kellő figyelmet a tágulási tartály kiválasztására és helyes beállítására. Igen gyakori, hogy a tágulási tartály méretét számítás nélkül, csak "rutinból" határozzák meg, és még gyakoribb, hogy a gáz-oldali előnyomását nem ellenőrzik, és így nem is állítják be a megfelelő értékre. Mindezek egyenes következménye, hogy a rendszer nyomása erősen ingadozik, egyszer közel nulla, máskor meg annyira megnő, hogy kinyit a biztonsági szelep. Közben pedig a rendszer állandóan lelevegősödik, folyton "csobog", és hiába légtelenítünk, a jelenség újra és újra megismétlődik.

Napkollektoros rendszereknél mindez fokozottan igaz. A hőmérséklet határok sokkal nagyobbak, mint a normál fűtési rendszereknél. A napkollektorokban a maximális hőmérséklet akár 200°C fölé is emelkedhet. Sőt, a napkollektorokban forrás is előfordulhat, ilyenkor pedig a képződő gőz kinyomja a folyadékot a kollektorokból és akár a kollektor közeli csővezetékből is. A gőzképződés nem okoz problémát akkor, ha a tágulási tartály kiválasztásánál és beállításánál kellő gondossággal járunk el.

Az Naplopó-Expans program letöltése

Kérjük, hogy a letöltéshez adjon meg néhány adatot.

Feliratkozás Naplopó-Expans program letöltéséhez

Kérem, adja meg a nevét!

Kérem, adjon meg valós E-mail címet!

Kérem, adja meg a telefonszámát.

Invalid Input