naplopo

A napkollektoros rendszerek alkalmazásával jelentős mennyiségű hőenergiát takaríthatunk meg. Ez költség megtakarítást is jelent, hiszen a napkollektorokkal kiváltott energia arányában kevesebb földgázt, villanyáramot, vagy egyéb hagyományos energiahordozót kell felhasználnunk.

A napkollektoros rendszer megvalósítása ugyanakkor beruházást igényel, és az üzemeltetés, karbantartás is némi költséget jelent. Ezért joggal merül fel a kérdés, hogy pénzügyi szempontból vizsgálva megéri-e megvalósítani a napkollektoros rendszert, megtérül-e a napkollektoros rendszer megvalósítására és üzemeltetésére fordított költség?

A 2022. augusztus előtt a napkollektoros rendszerek nehezen tudtak versenyezni az alacsony gáz és villamosenergi árakkal. 2022. augusztus elsejétől azonban a "rezsicsökkentés" jelentősen megváltozott. Az alacsony energiaárak már csak az átlagfogyasztás mértékéig maradtak meg (villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ), e fölött a villamosenergia közel kétszeresére, a gázár közel 7,5 szeresére emelkedett. Azoknál a lakossági fogyasztóknál, akik az átlagnál többet fogyasztanak (szinte meinden családi ház), a napkollektoros rendszer pénzügyileg is gyors megtérülés eredményezhet. Fokozottan igaz ez a nem lakossági fogyasztókra, akik 2022-ben szintén drasztikus áremeléssel szembesülhettek.

A megtérülési idő egyszerű vizsgálata

Ha egyszerűen és közérthetően szeretnénk megvizsgálni a napkollektoros rendszerek  pénzügyi megtérülését, akkor három dolgot kell tisztáznunk:

Mennyibe kerül a napkollektoros rendszer?

A napkollektoros rendszerek megvalósításának költsége egy négyzetméter napkollektor felületre vonatkoztatva jellemzően 150-250 ezer forint. Ez bruttó rendszerár,  valamennyi szükséges anyaggal és kivitelezéssel együtt. A kisebb rendszerek fajlagosan drágábbak, a nagyobb rendszerek olcsóbbak.

Tipp: Konkrét rendszereink árait megnézheti a Rendszerek menüpontunk alatt.

Mennyi energiát tudunk megtakarítani a napkollektorokkal?

Egy négyzetméter napkollektor alkalmazásával átlagos rendszert és átlagos körülményeket figyelembe véve Magyarországon egy év alatt megközelítőleg 550-650 kWh hőenergiát tudunk előállítani.

Naplopó-Energy program

Tipp: Saját fejlesztésű számítógépes méretezési programunk segítségével Ön is kiszámolhatja, hogy a napkollektoros rendszer segítségével mennyi hőenergiát tud megtakarítani. A Naplopó-Energy nevű program melegvíz készítő, és medence fűtő rendszerek esetén használható. Ugrás a program oldalára...

Mennyibe kerül a napkollektorokkal kiváltott hagyományos energia?

Lakossági energia árak (bruttó árak, földgáz esetén ~70%, áram esetén ~100% éves átalakítási hatásfokkal számolva):

    • Vezetékes földgáz, lakosság: ~100-750 Ft/m3 = ~15-110 Ft/kWh
    • Nappali áram lakosság (A1 normál árszabás): ~36 -70 Ft/kWh
    • Éjszakai áram lakosság (B árszabás): ~23-63 Ft/kWh

Az egyszerűsített megtérülési idő kiszámítása:

Az egyszerűsített megtérülési időt úgy tudjuk kiszámolni, ha egy négyzetméter napkollektoros rendszer beruházási költségét elosztjuk az egy négyzetméter napkollektorral egy év alatt kiváltott hagyományos energiamennyiség árával. Vagyis:

Megtérülés [év] = Beruházási költség [Ft] / (Megtakarított energia [kWh/év] x Energia ár [Ft/kWh])

Megtérülési idők egy négyzetméter napkollektor felületre vonatkoztatva, átlagosnak tekinthető 200.000 Ft beruházási költség és 600 kWh/év megtakarított energia, valamint különböző energiahordozók esetén:

  • Vezetékes földgáz: 200 000 Ft /(600 kWh x 15-110 Ft/kWh) = 3-22 év
  • Nappali áram (A1 normál árszabás): 200 000 Ft /(600 kWh x 36-70 Ft/kWh) = 5-10 év
  • Éjszakai áram (B árszabás): 200 000 Ft /(600 kWh x 23-63 Ft/kWh) = 5-15 év

Egyszerű eljárással számolva a napkollektoros rendszerek megtérülési ideje a kiváltott energiahordozó típusától függően megközelítőleg 3 és 22 év között változik. 

Nem lakossági fogyasztók, intézmények, vállalkozások jellemzően még a lakossági emelt árnál is lényegesen drágábban jutnak hozzá az energiához, ezért az ő esetükben még gyorsabb megtérülési időre lehet számítani.

Naplopó-Economy program

Tipp: A napkollektoros rendszerek megtérülésének, gazdaságosságának alaposabb vizsgálatához használja a Naplopó-Economy nevű ingyenes programunkat!

A Naplopó-Economy program az ún. annuitás módszerével kiszámolja a napkollektoros rendszer élettartamára vonatkozó várható éves költség-bevétel egyenleget, és ezzel meghatározza a megtérülési időt is.