naplopo

Medencék fűtése napkollektorral

Medencék építése jelentős befektetést igényel, és üzemeltetésük is költséges, mivel a komfortos használat miatt a  medencék vizét fűteni kell. Ha ezt hagyományos energiával tesszük, az újabb költséget és környezetszennyezést eredményez. A medencéket azonban fűthetjük napkollektorokkal is! A napkollektorok szempontjából a medencék fűtése a legjobb hatásfokú üzemmód, hiszen többnyire erős napsütés és meleg levegő hőmérséklet mellett viszonylag hideg vizet kell fűteniük.

Mennyi napkollektor szükséges?

Napkollektoros medence fűtéssel elérhető vízhőmérséklet növelés

A medencék hőveszteségét elsősorban a párolgás okozza, ami a vízfelülettel arányos. Ezért a szükséges napkollektor felületet a vízfelület nagyságához viszonyítva célszerű megadni.
Megfelelő vízhőmérséklet akkor érhető el, ha a napkollektorok felülete legalább a medence vízfelület felével, vagy még inkább a teljes vízfelülettel egyezik meg. További hőmérséklet növekedés érhető el, ha a medencéket a használati időn kívül a víz felszínén úszó fóliával letakarják.

Egyszerűbb, nyáron használható rendszer lefedés nélküli napkollektorral

Medence fűtése lefedés nélküli napkollektorralSzabadtéri medencék fűtésére használhatók az ún. lefedés nélküli napkollektorok. Ezek fekete polipropilénből készült, belső csőjáratos lemezek, melyekben közvetlenül a medence vizét lehet keringtetni. Így egyszerűbb, olcsóbb, de csak a nyári hónapokban alkalmazható rendszer valósítható meg.

 

 

Egész évben használható rendszer üveg fedésű, szelektív napkollektorral

Napkollektoros medence fűtés szelektív síkkollektorralHa a medencéket hűvösebb napokon, májusban és szeptemberben is fűteni akarják, vagy fedett medencék egész éves fűtése a cél, akkor üveg fedésű szelektív síkkollektorokat kell használni. Szelektív napkollektorokkal - mivel a kollektorokban fagyálló folyadék kering - a vízforgató-szűrő körbe épített hőcserélőn keresztül lehet fűteni a medencéket. Ha a kollektorokon kívül kazánnal is fűtik a medencét, akkor még egy hőcserélőt kell beépíteni a kollektoros hőcserélő után.

 

Kombinált melegvíz készítő és medence fűtő rendszerek

Kombinált HMV és medence fűtő rendszerBeltéri medencék napkollektoros fűtése esetében, vagy ha a szabadtéri medencéhez közel van a lakóépület, a napkollektoros medence fűtést célszerű kombinálni használati-melegvíz készítéssel. Ekkor a kollektorok a melegvíz-tárolót és a medencét is fűtik, az átkapcsolás motoros váltószeleppel, automatikusan történik. Megfelelő napsütés esetén a kollektorok először a melegvíztárolót fűtik fel, utána váltanak át a medence fűtésére.