naplopo

Egy napelemes rendszer megvalósítása pénzügyileg megtérülő, hosszú távon is kiszámítható, magas és adómentes hozamot biztosító beruházás.

Az alábbiakban a megvalósuló napelemes rendszerek döntő többségét kitevő hálózatra kapcsolt (hálózatra visszatápláló), háztartási méretű napelemes rendszereket vizsgáljuk meg pénzügyi-gazdaságossági szempontból. A villamos hálózat korlátlan befogadó-, és tárolóképessége, valamint a szolgáltatóval alkalmazható éves szaldós elszámolási rendszer eredményeképpen a napelemes rendszerek ma kiemelkedően gazdaságosan valósíthatók meg.

A megtérülési idő egyszerű vizsgálata

Ha egyszerűen és közérthetően szeretnénk megvizsgálni a napelemes rendszerek  pénzügyi megtérülését, akkor elsősorban a rendszer kiépítésnek költségét illetve a várható energiamegtakarítást kell figyelembe vennünk.

Mennyibe kerül a napelemes rendszer?

A napelemes rendszerek megvalósításának költsége 1 kW beépített teljesítményre vonatkoztatva 350-550 ezer forint. Ez bruttó rendszerár,  valamennyi szükséges anyaggal, engedélyeztetéssel és kivitelezéssel együtt. A kisebb rendszerek fajlagosan drágábbak, a nagyobb rendszerek olcsóbbak.

Tipp: Konkrét rendszereink árait megnézheti a Napelemes rendszerek menüpontunk alatt itt.

Mennyi energiát tudunk megtakarítani egy napelemes rendszerrel?

Ideális déli tájolás és 35°-os dőlésszög esetén az 1 kW maximális teljesítményű napelemes rendszer közelítően évente 1200 kWh villamos energiát termel.

Tipp: Ha bővebben érdekli a napelemes rendszerek várható energiahozama, olvassa el az erről szóló írásunkat A napelemekkel előállítható villamos energia menüpont alatt.

Mennyi a megtakarított villamos energia ára?

Az előbbi két kérdés megválaszolásánál azt vettük alapul, hogy a napelemes rendszer hálózatra való visszatáplálás mellett üzemel. A fenti beruházási költségek és éves energiahozamok is csak ebben az esetben érvényesek. Ebben az esetben, ha az éves termelés nem haladja meg a fogyasztást, a szolgáltató ugyanazon az áron veszi át tőlünk a villamos energiát, ahogy mi vételezzük azt a hálózatból.

A lakossági A1 normál árszabás szerint jelenleg bruttó 37,56 Ft/kWh villamos energia árral számolhatunk. (Árak az ELMŰ-ÉMÁSZ honlapján.)

Az egyszerűsített megtérülési idő kiszámítása:

Az egyszerűsített megtérülési időt úgy tudjuk kiszámolni, ha az egységnyi teljesítményű napelemes rendszer beruházási költségét elosztjuk a rendszer által egy év alatt megtermelt villamos energia árával. Vagyis:

Megtérülés [év] = Beruházási költség [Ft] / (Megtakarított energia [kWh/év] x Energia ár [Ft/kWh])

A megtérülési idő 1 kW beépített teljesítményű napelemes rendszerre vonatkoztatva, átlagosnak tekinthető 550.000 Ft bruttó beruházási költség és 1100 kWh éves villamos energia megtakarítás esetén:

450.000 [Ft] / (1200 [kWh/év] x 37,56 [Ft/kWh]) = 10 év

Első közelítésben tehát azt kaptuk, hogy egy hálózatra tápláló napelemes rendszer a jelenlegi áramár mellett megközelítőleg 10 év alatt térül meg.

Az egyszerűsített számítás során nem vettünk figyelembe egy sor lényeges tényezőt. Nagyon fontos számolni az energia ár változásával és a napelemek bizonyos fokú teljesítménycsökkenésével is. Azt is érdemes megvizsgálni, hogy egy napelemes rendszer mennyivel jövedelmezőbb, mintha a beruházás költségét bankbetétben helyeznénk el. Lényeges, hogy a beruházáshoz igénybe vettünk-e állami támogatást. Mindezeket az ún. annuitás módszerével végzett számítás során vehetjük figyelembe.

Az itt nem részletezett számítás során a fenti értékek felhasználásával valamivel rövidebb 8-10 éves megtérülési idő adódik.