naplopo

Napelemes rendszer, ami befektetésnek sem rossz!

A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek jelenleg a napenergia-hasznosítás leggazdaságosabb módját jelentik. Átlagos fogyasztás esetén a teljes éves villanyszámla kiváltható ilyen napelemes rendszerrel. A villamos hálózat korlátlan felvevőképessége miatt egyetlen kWh napelemmel megtermelt energia sem megy veszendőbe, a nyáron megtermelt többlet energiát télen tudjuk hasznosítani.

Napelemes visszatáplálás

Hálózatra kapcsolt napelemes rendszer jellemző üzemmódjai

Hálózati visszatáplálás esetén a villamosenergia szolgáltatóval az elszámolás úgynevezett éves szaldós elszámolás szerint történik. Kisméretű napelemes rendszerek esetén (50 kVA teljesítmény alatt), ha az éves fogyasztás meghaladja vagy megegyezik a napelemek által a hálózatba visszatáplált energiamennyiséggel, az áramszolgáltató ugyanazon az áron veszi át tőlünk a villamos energiát amennyiért mi vételezhetjük. Ez azt jelenti, hogy nekünk csak a különbözetet kell megfizetnünk.  Ha az éves elszámolás fordulójában több villamos energiát táplált be a hálózatba napelemes rendszerünk mint amennyit elfogyasztottunk, az energia többletet a szolgáltató már csak a rendszerhasználati díjjal csökkentett áron veszi át tőlünk a szolgáltató. Összességében elmondható, hogy családi házak és kisebb létesítmények szintjén a napelemes rendszerek legnagyobb ésszerű mérete akkora, hogy a megtermelt energia fedezze az éves villamos energia fogyasztást. A rendszer méretének meghatározásához az éves villamos energia fogyasztást célszerű alapul venni. Egy ideális tájolású és megfelelő üzemi körülmények között működő 1 kW beépített teljesítményű napelemes rendszer megközelítőleg évi 1200 kWh energiát termel. Így az éves villamosenergia fogyasztás kWh-ban mért értékét 1200-al elosztva jó becslést kapunk arra, hogy mekkora teljesítményű napelemes rendszer fogja fedezni fogyasztásunkat. Mindez természetesen ideális körülmények esetén igaz, pontosabb számításért használja a kezdő oldalon elérhető kalkulátorunkat, vagy keressen minket bizalommal!

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszer felépítése

Hálózatra visszatápláló napelemes rendszer

Jellemző kialakítás

A hálózatra tápláló napelemes rendszer felépítése viszonylag egyszerű. Legfőbb alkotóelemei a napelemek, amelyek legtöbbször az épületek tetőfelületére kerülnek felszerelésre. A felszereléshez alkalmazott alumínium tartószerkezet időtálló, rögzítése a tető vízzáró képességét nem befolyásolja. Fontos, hogy a napelemek elhelyezésére szolgáló tetőfelület lehetőleg egységes dőlésszögű és tájolású valamint árnyékolástól mentes legyen. Ha nem áll rendelkezésre elegendő tetőfelület, lehetséges függőleges falon vagy talajszinten való elhelyezés is.

A napelemek által előállított egyenáramot az inverter alakítja át a háztartási villamos fogyasztók számára is hasznosítható váltakozó árammá. Az inverter számos védelmi funkcióján kívül a villamosenergia hálózathoz való csatlakozást is biztosítja. A hálózatra tápláló napelemes rendszerek esetén a villanyóra külön csatornán méri a hálózatból vétellezett és visszatáplált energia mennyiségét. A rendszer átadásakor a hagyományos mérőt az elektromos művek szakemberei díjmentesen lecserélik úgynevezett ad-vesz mérőre.

A villamosenergia rendszerhez való csatlakozás jóváhagyatásának folyamata viszonylag összetett, de napjainkban már rutinszerűen működő eljárás. A Naplopó Kft. vállalja az ezzel kapcsolatos adminisztrációt, a napelemes rendszer tervezését és jóváhagyatását, és természetesen kivitelezését, beüzemelését is.

Kérjen tőlünk egyedi árajánlatot itt!