naplopo

 A Magyarországon eddig megvalósult napelemes rendszerek döntő többsége, közel 100%-a úgynevezett hálózatra kapcsolt napelemes rendszer. Ezeknek a rendszereknek az a célja, hogy az adott családi ház, vagy egyéb létesítmény villamosenergia fogyasztását minél nagyobb részarányban fedezni tudják. Ebben óriási segítséget jelent a Magyarországon jelenleg még alkalmazott éves szaldós elszámolási rendszer.

A hálózatra csatlakozás lehetősége, a kötelező átvétel és az éves szaldós elszámolás összességében az jelenti, hogy a napelemes rendszerek tulajdonosai az országos villamos hálózat formájában egy olyan ingyenes energia tároló eszközhöz (akkumulátorhoz) jutnak hozzá, ami korlátlan kapacitású, 100%-os hatásfokú, és hosszú ideig (egy évig) tud tárolni. Ez pedig nem más, mint az ideális szezonális tároló, melynek segítségével nem csak a napközben megtermelt energiát tehetjük el éjjelre, hanem a nyáron előállított energiát is télire. A szezonális tárolóként működő villamos hálózat szükségtelenné teszi azt, hogy a napelemes rendszert a téli, gyenge napsugárzási időszakra kelljen méretezni, nem kell nagy kapacitású, drága, hely-, és karbantartás-igényes akkumulátorokat sem alkalmazni. Mindezek eredményeként 100%-ban kihasznált, optimális méretű, így költséghatékony napelemes rendszerek valósíthatók meg, melyek segítségével egy adott létesítmény teljes éves villamos energia szükségletét fedezni lehet, vagyis az éves villanyszámlát le lehet nullázni (kivéve a minimális, lakosság esetén jelenleg bruttó 153 Ft/hó értékű alapdíjat).

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek csak a közcélú hálózatra kapcsolva, azzal szinkronban tudnak működni. Ha a hálózatban áramszünet áll elő, akkor a napelemes rendszer invertere is azonnal lekapcsol, és hiába a napsütés, a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerrel felszerelt épületekben sem lesz áram. Erre egyrészt biztonsági okból van szükség, hiszen, ha az inverter tovább termelne, akkor az előállított áram kikerülne a feszültségmentesített hálózatba. Másrészt a hálózatra kapcsolt rendszerek inverterei nem is alkalmasak a hálózattól független, úgynevezett szigetüzemre.

Kérjen tőlünk személyre szabott, egyedi árajánlatot az Ön napelemes rendszerére!